آموزشی‌های لوله و اتصالات

انواع اتصالات لوله کشی و کاربرد آن‌ها

انواع اتصالات لوله کشی و کاربرد آن‌ها

انواع اتصالات لوله کشی متفاوت هستند که بر اساس جنس و کاربرد در دسترس بوده و مورد استفاده قرار می‌گیرند. قابل ذکر است که انتخاب اتصالات و اجرای درست آن‌ها در آب‌بندی سیستم لوله کشی نقش کلیدی دارد. در این مطلب به معرفی انواع اتصالات لوله کشی و کاربردهای آن‌ها در سیستم لوله کشی ساختمان خواهیم پرداخت؛ پس همراه ما باشید.

معرفی اتصالات لوله کشی

اتصالات لوله کشی انواع مختلفی دارد که برای هر کدام از انواع آن‌ها، متناسب با جنس و فرمی که دارند، وظیفه خاصی در تاسیسات در نظر گرفته می‌شود. در این بخش به بررسی برخی از انواع اتصالات لوله کشی خواهیم پرداخت.

لوله زانویی

لوله زانویی یکی از انواع اتصالات لوله کشی است که در زاویه‌های 45، 90 و 22.5 به کار برده می‌شود. در صورتی که لازم باشد مایع جریان یافته در مسیر لوله کشی تغییر پیدا کند، از این نوع لوله زانویی استفاده می‌کنند. این لوله‌ها اغلب در دسته‌بندی رزوه‌های ماده قرار می‌گیرند و از آنجایی که این لوله‌ها با خطوط مستقیم ساخته‌ می‌شوند، امکان اتصال مستقیم در لوله‌های مختلف فراهم می‌کنند.

بیشتر بخوانید: معرفی اسامی اتصالات فلزی 

معرفی اتصالات لوله کشی

اتصالات مغزی

یکی دیگر از انواع اتصالات لوله کشی، اتصالات مغزی هستند که در لوله کشی و تاسیسات ساختمانی جهت جلوگیری از نشت مایع از داخل لوله، استفاده می‌شوند. درواقع بهتر است بدانید که این اتصالات در دو نوع مغزی فشاری و مغزی لغزشی تولید و مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اتصالات مهره ماسوره

مهره ماسوره ارتباط بین دو لوله را برقرار کرده و با توجه به شکل ظاهری و اندازه کوچکی که دارد، برای لوله نیوپایپ 20 بسیار مناسب هست. این نوع اتصالات با اتصالات مهره ماسوره تفاوت نیز دارد و آن هم این است که به‌ راحتی می‌توان آن را جدا کرد. همچنین این مهره دارای دو رزوه نری و مادگی است و به عنوان قطعه متصل‌ کننده چند منظوره در بین عموم افراد شناخته می‌شوند.

اتصالات رابط یا آداپتور

بهتر است بدانید که جهت ساخت لوله‌های رزوه شده به شکل نری یا مادگی، از رابط یا آداپتور استفاده می‌کنند. درواقع آداپتور هنگامی استفاده می‌شود که لوله‌ها دارای انتهایی خاص و یا ساده‌اند و حتماً باید متناسب با نیاز سیستم تطبیق داده ‌شوند.

اتصالات فلنج

از اتصالات فلنج جهت ایجاد اتصال بین لوله‌ها، سوپاپ و موتورهای فلنج می‌شود. لازم به ذکر است که تفاوت این نوع با دیگر انواع اتصالات لوله کشی، در یقه‌ها، دنده و لبه‌هایی است که با سطح‌های مختلف هم‌تراز بوده و توسط پیچ و مهره، رزوه، جوش یا لحیم به آن‌ها متصل می‌شوند.

برای مطالعه بیشتر بخوانید: راهنمای خرید لوله برای مصارف ساختمانی

انواع اتصالات لوله کشی از لحاظ کاربرد

انواع اتصالات لوله کشی از لحاظ کاربرد

یکی از رایج‌ترین انواع اتصالات، دسته‌بندی اتصالات با توجه به کاربرد آن‌ها است. در این قسمت نیز انواع اتصالات لوله کشی از لحاظ کاربرد را بررسی خواهیم کرد.

کاهنده (Reducer)

برخی اوقات لازم است که در مسیر لوله کشی سایز لوله‌ها تغییر پیدا کند. از همین رو کاهنده‌ها می‌توانند برای اتصالات لوله کشی آن قسمت‌های ساختمان مورد استفاده قرار بگیرند. در حالت کلی کاهنده‌ها به دو دسته تقسیم می‌شوند:

  • کاهنده متحدالمرکز (شبیه به مخروط ناقص هستند)
  • کاهنده خارج از مرکز ( به طور معمول در این دسته از کاهنده‌ها یک لبه موازی با لوله‌ها قرار گرفته و کاهش قطر از طرف لبه دیگر اتفاق خواهد افتاد.)

سه راهی (Tee Type Fitting)

یکی دیگر از انواع اتصالات لوله کشی از لحاظ کاربرد آن‌ها، تی تایپ یا سه راهی بوده که دارای یک ورودی و دو خروجی است. این نوع از اتصالات هم به دو دسته تقسیم می‌شوند که شامل سه راهی برابر و سه راهی نابرابر است.

چهار راهی یا کراس (Cross)

اتصالات چهار راهی یا کراس دارای دو مجرای ورودی و دو مجرای خروجی هستند که تمامی مجراها، نسبت به مجرای کناری خود زاویه 90 درجه دارند. از اتصالات چهار راهی زمانی استفاده می‌شود که 4 لوله در یک نقطه از مسیر لوله کشی باهم تلاقی داشته باشند.

بوشن یا کوپلینگ (Coupling)

یکی دیگر از انواع اتصالات لوله کشی، بوشن‌ها هستند که می‌توانند فشار زیادی را تحمل کنند. مهم‌ترین کاربرد کوپلینگ‌ها یا بوشن‌ها، امکان برقراری اتصال بین لوله‌هایی با سایزهای متفاوت است. انواع کوپلینگ‌ها به دو دسته کلی تقسیم شده‌اند:

  • کوپلینگ فشاری (Compression Coupling)
  • کوپلینگ لغزشی (Slip Coupling)

اولت (Olet)

در شبکه لوله کشی برخی از اتصالاتی هستند که اندازه‌های استاندارد نمی‌تواند برای آن‌ها پاسخگو باشند. در این مواقع باید از اولت‌ها استفاده کرد. باید بدانید که اولت‌ها در سایز و اندازه‌های خارج از استاندارد تولید و به بازار عرضه می‌شوند؛ از همین رو در این شرایط بسیار مناسب و کارآمد هستند.

دو شاخه یا پلاگ (Plug)

یکی دیگر از انواع اتصالات لوله کشی، دو شاخه‌ها هستند که جهت بستن دهانه لوله هنگام بازرسی یا نگهداری و تعمیر لوله کشی آب مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کپ یا درپوش (Cap)

از این نوع اتصالات زمانی استفاده می‌شود که نیاز به مسدود کردن انتهای خطوط لوله کشی باشد. باید بدانید که کپ‌ها به طور معمول به صورت رزوه‌ای تولید می‌شوند.

انواع اتصالات لوله کشی بر اساس جنس

یک نوع دیگر از انواع اتصالات لوله کشی مربوط به جنس آن‌ها است. در حالت کلی اتصالات در دو گروه کلی طبقه‌بندی می‌شوند که شامل موارد زیر هستند:

اتصالات فلزی:

درواقع چند مورد از اصلی‌ترین متریال فلزی که جهت تولید اتصالات مورد استفاده قرار می‌گیرند، فولاد گالوانیزه، آهن معمولی و چدن هستند.

برای بیشتر بخوانید: اتصالات گالوانیزه چیست؟

اتصالات پلاستیکی:

این نوع از اتصالات به طور معمول از جنس پلی اتیلن، پی وی سی و پلی پروپلین تولید و عرضه می‌شوند.

سخن پایانی

همان‌طور که در این مقاله مطالعه کردید، اتصالات لوله کشی نقش بسیار مهمی در سیستم لوله کشی ساختمان دارند. انتخاب نوع مناسب اتصال و نصب صحیح آن، تضمین کننده عملکرد صحیح و عمر طولانی سیستم لوله کشی شما خواهد بود. در این مقاله سعی کردیم تا به طور جامع به معرفی انواع اتصالات لوله کشی و کاربردهای آن‌ها بپردازیم. امیدواریم که این اطلاعات برای شما مفید بوده باشد.می‌توانید همین حالا برای خرید اتصالات لوله کشی مورد نیاز خود اقدام کنید و انواع اتصالات لوله کشی را با بهترین کیفیت و قیمت از فروشگاه حدید پخش تابان با ضمانت کیفیت، قیمت مناسب و ارسال سریع خریداری کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و پشتیبانی و مشاوره رایگان و ثبت سفارش، با ما تماس بگیرید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *