آموزشی‌های لوله و اتصالات

تست لوله کشی آب ساختمان

تست لوله کشی آب ساختمان

تست لوله کشی آب ساختمان یکی از مراحل پایانی و بسیار مهم در فرایند لوله کشی‌ است که باید با دقت بالا و رعایت برخی اصول مهم صورت بگیرد. جزئیات کامل این موضوع را می‌توانید در مبحث 16 مقررات ملی ساختمان مطالعه کنید و ما در ادامه این نوشته از فروشگاه لوله و تاسیسات حدید پخش تابان با استناد به همین مرجع، مهم‌ترین نکات و همچنین مراحل تست لوله کشی آب ساختمان را تشریح کرده‌ایم؛ تا انتها همراه ما باشید.

چرا تست لوله کشی آب ساختمان تا این اندازه مهم است؟

اهمیتی ندارد که لوله کشی ساختمان را با چه روشی، چه فرایندی و چه مصالحی انجام داده باشید؛ در هر صورت اگر لوله کشی در تست نهایی موفق نباشد، نه از نظر فنی و نه از نظر قانونی مجاز به بهره‌برداری از آن نیستید! موضوع تست لوله کشی آب ساختمان بسیار گسترده‌تر از تنها احتمال نشتی آب است؛ چرا که این مشکل می‌تواند کل ساختار تاسیسات و حتی سازه را تحت تاثیر قرار بدهد! وجود هرگونه نشتی آب و یا شکستگی در لوله‌ها می‌تواند باعث بروز خسارات مالی سنگینی شود و تنها با یک‌سری تست‌ها و بررسی‌های ساده می‌توان از بروز این اتفاق جلوگیری کرد.
لازم به ذکر است که تست سلامت لوله کشی آب ساختمان هیچ‌گونه هزینه‌ای در پی ندارد و در کوتاه‌ترین زمان ممکن قابل انجام است و با توجه به همه این موارد، قانون سازندگان را مکلف کرده تا حتماً این فرایند تست و بازبینی نهایی را انجام دهند. البته این امر از جوانب دیگری نیز اهمیت دارد که برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

1) اطمینان از فشار مناسب آب: بهترین راه برای اطمینان از مناسب بودن فشار آب، انجام تست‌ سلامت لوله‌ها و سیستم است.

2) بهداشت و ایمنی: برای اطمینان از اینکه مواد زائد به خوبی دفع می‌شوند و منابع آب را آلوده نمی‌کنند، تست سلامت لوله کشی آب ساختمان می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد

3) انطباق با قوانین و استانداردها: با تست کردن می‌توان مطمئن شد که سیستم لوله کشی اجرا شده الزامات را به‌خوبی رعایت می‌کند.

بیشتر بخوانید: انواع اتصالات لوله کشی ساختمان

نحوه تست لوله کشی آب ساختمان

نحوه تست لوله کشی آب ساختمان

همان‌طور که گفته شد، با انجام یک تست ساده لوله کشی آب ساختمان می‌توان از بروز خسارات مالی سنگین جلوگیری کرد. با وجود اینکه تست لوله کشی آب ساختمان کار خیلی پیچیده و تخصصی‌ای نیست، اما نیازمند دقت و ریزبینی بالایی است و حتماً باید توسط افراد متخصص و با تجربه صورت بگیرد. این کار را می‌توان در چند روش ساده انجام داد که در ادامه به تشریح این روش‌ها پرداخته‌ایم.

تست لوله کشی فشار آب

این روش زمانی کاربرد دارد که هنوز لوازم بهداشتی را متصل نکرده‌اید و تنها لوله کشی‌ها به ‌شکل خام متصل شده‌اند. این تست یک تست مقدماتی است و در آن از آب برای تست سیستم استفاده می‌شود. روش تست با آب، در صورت بلند بودن انشعابات به صورت مرحله به مرحله انجام می‌شود و در غیر این صورت، به شکل یک‌سره انجام می‌شود. کلیات این روش به این صورت است که باید خروجی‌های سیستم بسته و به ورودی به قدر کافی آب ارائه گردد و در این شرایط باید با بهره‌گیری از فشارسنج، فشار سیستم را به‌دقت بررسی کرده و همچنین توجه کنید که در جایی نشتی وجود نداشته باشد.در این روش بسته بودن خروجی‌های سیستم اهمیت زیادی دارد و باید این کار را با استفاده از درپوش‌های مناسب انجام دهید.

تست لوله کشی ساختمان با هوا

در این روش تست نیز مانند تست با آب باید تمام خروجی‌ها با درپوش مناسب مسدود شود و سپس باید هوا را با فشار معینی به لوله‌ها وارد کرد. فشاری که در لوله‌ها جریان پیدا می‌کند باید حدود 3 متر ستون آب باشد. مدت انجام این آزمایش باید 15 دقیقه است فشار در این آزمایش نباید بدون وارد شدن هوای اضافی کم شود؛ اگر فشار آزمایش درست نباشد و یا به هر دلیلی کم شود، باید تمام اتصالات مورد بررسی قرار گیرد تا علت کاهش فشار مشخص شود و پس از رفع مشکل این آزمایش مجدداً باید انجام شود.

برای مطالعه بخوانید: راهنمای خرید لوله برای مصارف ساختمانی

تست نهایی لوله کشی آب ساختمان با هوا

تست نهایی لوله کشی با دود

تست نهایی زمانی انجام می‌شود که شبکه کامل و اتصال به فاضلاب صورت گرفته است. در تست نهایی می‌توان هم از دود و هم از هوا استفاده کرده. انجام تست لوله کشی آب ساختمان با دود، باید سر و ته لوله فاضلاب و هواکش مسدود شوند و بعد به دود کمک ماشین‌های دودزا تولید و وارد سیستم لوله کشی فاضلاب و هواکش شود. زمان تست نهایی لوله کشی با دود و هوا 15 دقیقه با فشار ورودی 25 میلی‌متر است. دقت کنید که در هنگام انجام این آزمایش، اگر عددی توسط فشارسنج نشان داده شود، تست لوله کشی آب ساختمان با دود تکرار خواهد شد. در واقع این آزمایش باید سه بار پشت هم انجام شده و هر بار باید نتایج یکسانی دریافت شوند.

تست نهایی لوله کشی آب ساختمان با هوا

برای تست لوله کشی آب ساختمان با هوا نیز فشار هوا باید روی 25 میلی‌متر ستون آب باشد. کم شدن فشار هوا بیان‌گر وجود نشتی یا ایرادی در اجزای سیستم لوله کشی و اتصالات می‌باشد. به همین دلیل در صورت کم شدن فشار هوا، باید ابتدا مشکل سیستم را شناسایی و بعد برای برطرف کردن آن، اقدام کرد. بعد از تعمیر مشکل، حتماً باید تست لوله کشی آب ساختمان با هوا دوباره انجام شود.

کلام آخر

برای اینکه بتوان از درستی عملکرد یک سیستم لوله کشی آب در هر نوع ساختمان با هر کاربری‌ای مطمئن شد، نیاز به تست کردن سیستم با روش‌های مختلف وجود دارد. این موضوع نه‌تنها از نظر فنی نیاز است، بلکه یک الزام قانونی هم به شمار می‌رود و باید حتماً این کار را البته با کمک افراد باتجربه انجام دهید. با توجه به این موضوع، ما در این نوشته کوشیدیم تا به بررسی تمام نکات لازم درباره روش‌های تست لوله کشی ساختمان بپردازیم و امید است که مطالب مذکور برای شما مفید بوده باشند.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *